• monika2911

I poddavsnitt 49 besöker vi Café Mandeltårtan i Ronneby, Vi träffar Angelica och Mattias, entreprenörerna som äger och driver det fantastiska caféet som har blivit rikskänt med utmärkelser i bla White Guide. De bakar surdegsbröd och underbara bakverk med hög kvalitet. Dessutom driver de ett Bed&Breakfast med 26 rum i anslutning till caféet, en glasskiosk i brunnsparken samt pizzakvällar på nybyggda innegården. Herregud vilken drivkraft dessa två har! Vi frågar hur det går att jobba ihop och samtidigt vara gifta och leva tillsammans - båda gapskrattar och är överens om att så länge Angelica får bestämma så går det helt fint!


Men det Mattias bestämmer över är iallafall bakningen. Här kommer hans recept på Café Mandeltårtans surdegsbröd:


Receptet ger 4-5 bröd


1liter vatten

1,5kg mjöl, Vetemjöl special ev. 20% fullkorn

30gram salt

200-300gram surdegsgrund Blanda ovan ingredienser till en deg.


Lägg över degen i en ren plastlåda, smörj lådan med litet olja.

Vik degen ca 1 gång per timma. Vik från 4 olika håll, dra ut degen och vik den inåt mot mitten. Degen ska jäsa till sin dubbla storlek. Den ska vara lös och lätt. Det tar ca 3-8h beroende på värme i rummet.


Forma till bröd. Jäs över natt i kylen.

Sätt ugnen på 250g varmluft.


Snitta brödet med vass kniv. gör ett snitt tvärs över brödet.


Sänk direkt till 210-220grader när du ställer in brödet.

Baka i 35minuter


Blir du sugen på att besöka Mandeltårtan, kanske bo på deras Bed&Breakfast i vackra Ronneby Brunnspark och få äta den fantastiska frukosten som dukas fram i bageriet eller på Caféets innegård till sommaren. Vi kan också rekommendera deras pizzakvällar som är oerhört populära och måste bokas i förväg, platserna tar slut direkt.


Kontaktuppgifter till Café Mandeltårtan:

mail: info@fiola.se

telefon: 0457-10999

www.cafemandeltartan.se

6 visningar0 kommentarer

Den här veckan pratar vi om bär i podden. Det kan tyckas tidigt och helt utan sammanhang så här sista veckan i April. Men nu är hög tid att planera vilka bär du ska plantera i trädgården. Vi uppmanar, åka till handelsträdgården och köp bärbuskar - det är nu man vill få ner dem i jorden. I avsnitt 48 av vår podd pratar vi om frukter och bär och allt det goda vi lagar av hallon, vinbär, krusbär mm.


Jag berättar om mitt bästa recept på bärpajer, det har jag hittat i en fin bok av Micael Bindefeld (festfixaren du vet). För några år sedan gav han ut en fantastisk trädgårdsbok med vackra bilder från hans egen trädgård, blandat med många bra recept. Bindefelds krusbärspaj har blivit en riktig favorit hemma hos mig. Ibland byter jag ut krusbär mot hallon och ibland tar hälften/hälften.

Recept Micael Bindefelds Krusbärspaj



Pajskal Sätt ugnen på 200grader.

100gr smör Mixa ingredienserna till pajdegen i matberedare eller

1dl havregryn blanda noggrant ihop förhand. Klä en pajform med l

1,5dl vetemjöl degen och ställ den i kylen en stund.

0,5dl rörsocker Snoppa och skölj bären. Torka dem lätt på hushållspapper.

1 äggula Mixa hälften av mandelspånen med stavmixer eller i

matberedare, blanda i rörsocker och potatismjöl. Ställ

åt sidan så länge.

Fyllning Grädda nu pajskalet i ca 10minuter eller tills det fått färg.

0,5kg krusbär Låt svalna.

100gr mandelspån Fyll pajskalet med krusbär. Strö över mandel/socker/

0,5dl rörsocker potatismjölblandningen. Fördela jämt. Häll över resten av

1msk potatismjöl mandelspånen som topping . Hyvla kallt smör i skivor

50gr smör kallt och fördela jämt över. Ringla sirapen över alltihop.

5msk sirap Grädda pajen i cirka 20minuter eller tills den fått fin färg.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.


Njut av dina egenodlade bär!

2 visningar0 kommentarer
  • skontgrontgottblog

Idag har jag tagit ledigt och njuter av måndagen på ett vindstilla och fågelkvittrande Öland. I min lilla karga trädgård vid havet har fikonet fått stora knoppar, jordgubbsplantorna mot stenmuren blommar och rabarberståndet levererar massa tidig rabarber av sorten Viktoria.

En gammal klassisk sort som ger stora skördar, kraftiga stjälkar och liiiite ont i magen om man äter för mycket.

Vill man ha en snällare sort....mot magen alltså kan man välja sorten Emblitz. Men jag tycker att den har klen tillväxt - så jag väljer lite ont i magen.


Det är så härligt här, för det är inte alls som hemma. Solen, sanden och all sten gör att allt är lite tidigare. Och mycket klarar sig bättre här än hemma i Kalmar.


Troligen för att det nästan är odlingszon 0 här och i Kalmar är det zon 1.. Men det beror också på jorden. Här odlar jag i sand och tång och hemma i den tyngsta lerjorden.


Här blommar persikoträdet


Här på Öland håller just nu persikoträdet på att slå ut. Och då mina vänner är det dags att ta fram den lilla penseln och gå från blomma till blomma och hjälpa till med pollineringen. Hemma har alla mina persikoblommor frusit, så där blir det ingen skörd i år.



Ramslök och skuttiga rådjur


Vi har grillat en god köttbit, skördat ramslök och planterat rosor. Jag har cyklat en runda och njutit av stora fält med orkideer och gullvivor.

Jag har mött en reslig häger, ett par skuttiga rådjur och en riktigt välgödd hare.


Och nu sitter jag här i min lilla lilla stuga och drömmer om stora sparrisskördar....jag måste nog plantera ett litet gäng här, bara för att jag vet att vi har en sak gemensamt - båda älskar vi Öland.



Det senaste poddavsnittet


I vårt senaste poddavsnitt snackar vi frukt och bär. Det är ju dags att plantera nu och det är ju så härligt att odla sin egen täppa. Täppan måste ju inte vara en bit mark. Det går lika bra med en balkong. Eller nästan lika bra. Det braiga är väl att man inte måste rensa så mycket ogräs, Det dåliga är ju att en balkong är väldans liten.

Men jag har odlat både rabarber och morötter i kruka - ingenting är omöjligt!


Om du inte redan lyssnat på senaste avsnittet så skulle jag bli glad om du gjorde det nu. Så att du kan gå ut och plantera nya bärbuskar i veckan. Och tänk på att om du sätter en vinbärsbuske i år så ska du klippa ner den hårt nästa år för att få en riktigt fin förgrening.


Lycka till med odlandet//Jenny Eskång

2 visningar0 kommentarer