• skontgrontgottblog

Monika planerar höstens teatrar, musikaler och njuter av att se på underhållning på riktigt i Stockholm. Jag måste erkänna att jag är lite avundsjuk. Tycker att det låter lyxigt att få hänge sig åt underhållning med goda vänner - det ger ju så mycket härlig energi. Och energi behöver vi verkligen nu när vi går mot mörkare tider.


Men du vet hur olika våra liv är....ja jag jobbar väldigt mycket - nästan jämt och har ett gäng anställda att ta hand om. Och även om högsäsongen lagt sig och vi går in i en lugnare tid i trädgården - ändå finns det typ tusen saker att göra.


Just nu är det fokus på beskärning. Det är fruktträd som ska klippas, men även träd som blöder på våren. Alltså lönn, björk, kastanj, persikor, japanska körsbär, ja listan kan göras lång.

När vi är ute i trädgårdar och jobbar använder vi japanska stegar på tre ben. De är otroligt stadiga. Det är nästan som att stå på en trappa.

När träden är höga använder vi stångverktyg för att nå. Vi har inte utbildning på skylift så de riktigt höga jobben lämnar vi åt andra.Det är också hör tid att ta in citrusfrukter och agave. Jag ska göra det i morron (eller be min man Lasse göra det) Olivträden tål ju lite kyla, så det är ingen stress med dem.

Vi planterar fortfarande vårlökar. Och då är det speciellt några sorter som jag vill rekommendera, som snällt kommer tillbaka i många år. Det är naturligtvis alla narcisser, krokus och pärlhyacinter. Men tulpanerna....

Det är rosa Angelique, svarta Black night, men även Daydream, Honky tonk, Pink impression och Red impression. Det här är riktigt långlivade tulpaner.


När vi ändå planterar lök och är och stökar i landen så passar vi på att dela vårblommande perenner. Planterar rosor och pioner och så väntar vi in de barrotade häckplantorna. Än så länge är det för varmt ute, så de har inte börjat levereras ännu.


Att det är varmt njuter jag av. Idag blev det bad i havet. Jag kan säga att det var mycket varmare i luften, så det kändes inte alls kallt att komma upp, men det gick ändå ganska fort. Min man stod på bryggan och skakade på huvudet....det är inte alla som förstår det här med kalla bad.


Idag är det lördag, den nionde oktober. Och jag har börjat plocka upp julsaker här i butiken. Jag har också druckit lite gott vitt vin och köpt in över femtio sorters dahlior till våren 2022. Det är så olika vad man gör en lördag.....

Vid pennan // Jenny Eskång
0 visningar0 kommentarer
  • skontgrontgottblog

Monika berättar om resan till Paris. Om glädjen att komma ut i världen igen och om svettiga munskydd. Hon har varit på trendspan och inköpsresa och jag känner mig som vanligt helt fel. Om det är något jag är riktigt dålig på så är det att köpa nya möbler. Och nu när sofforna är så låga så hoppar jag med lätthet över den trenden och inväntar ett bekvämare alternativ.

Vårens lökar

Enklare är det med trädgård - tycker jag. Just nu handlar det om att få ner vårens lökar i jorden och det är bara att sätta igång.


Först ska snödropparna planteras, de hinner bli dåliga om man väntar för länge. Tåligare är narcisser och tulpaner som du har hela långa hösten på dig att plantera.


Planteringen

Det du ska tänka på är att plantera lökarna djupt. 3 gånger lökens storlek ska de ner i jorden. Gärna med ca: 10 cm mellanrum och gärna i grupper - eller hobbar som jag brukar kalla det.


Man kan sätta några lökar uppochner, det gör inget, de kommer ändå upp. Men blomningen blir lite senare och du får njuta lite längre - bara en bonus alltså.

Snödroppar

Om du ska börja med snödropparna...då finns det en , en prima ballerina. En dubbelblommande underbar liten skapelse som heter Gailanthus Flore pleno. Köp den, du kommer inte att ångra dig.


Sedan kungsängsliljor - du vet den där vajande rutiga blomman - så förtjusande! Och namnet Frittilaria, bara det blir man ju glad av.Glad blir jag också av doftande hyacinter, pastellfärgade låga balkansippor som växer i kuddar och ljusblå lite busiga pärlhyacinter av sorten Muscari Azureum.


Min trädgård

Grunden i min trädgård är sedan 1879 så här finns en hel del lök. En del förvildar sig och tar över gräsmattan. Som Scilla, den mörkblå pärlhyacinten, porslinshyacint och de tidiga gula vintergäcken. Klipper man inte bort överblommade blommor går de i frö, sprider sig och tar över trädgården. På ett underbart sätt tycker jag, men har man en modern och lite striktare trädgård så skulle jag säga att intrycket av vilda lökar lätt blir stökigt.


Benmjöl

När jag planterar brukar jag se till att det inte blir en plats som är blöt, då kan lökarna ruttna. De gillar lite väldränerat och de växer fint i mager jord, men blir glada av benmjöl.


Så kasta dig ut i trädgården i helgen. Trots gråa dagar, ösregn och blåst. Det är dags att plantera vårlök!!!Vid pennan // Jenny Eskång Ängsbackens Handelsträdgård

2 visningar0 kommentarer

Trenden med torkade blommor fortsätter. Här en bild från HM Home där man blandar torkade blommor med färska snittblommor. Roliga udda växter i mjuka fina färgtoner.


Beiget och grått dominerar stort.

Tygproverna här till höger talar väl sitt tydliga språk!


Massor av nyanser att välja på i beigea och gråa toner .Höstens mesta inredningsdetalj = gröna växter!

Bild från trevliga butiken Posh Living i Mood Gallerian Stockholm

Sofforna hämtar sin inspiration från 1970-talet. Tänk James Bond och Simon Spies futuristiska miljöer. Bulliga och runda former. Sofforna är sjukt låga. Inget för oss med dåliga knän....
Modulsoffor är stort, Här bild från Svenssons i Lammhult.


Låga soffor - runda "bulliga" former för unga friska knän!Accentfärger som märks både i modet och inom heminredning i höst, kornblått, lila och gräddelin. Fina förvaringsboxar från Granit. Linneklädda boxar och tidskriftsamlare för alla oss som behöver sortera upp bland pappershögarna på kontoret.Slutligen är stora kaktusar på väg att ta sig in i våra hem. Ganska snyggt eller hur?4 visningar0 kommentarer