• jenny64055

Det är den åttonde Juli 2021. Jag har just kommit till min lilla stuga efter en rolig arbetsdag hemma på Ängsbackens Handelsträdgård. Jag har hällt upp ett glas rött och öppnat en påse chips. I mitt blickfång har jag femton blinkande vindkraftverk ute i havet. Fåglarna sjunger och kvällen är varm och stilla. Jag älskar svensk sommar.


Sommaren ger oss rosor, som ger oss larver, bladlöss, svampsjukdomar, dofter, njutning och överväldigande färgspektra. Jag gillar nästan alla men mest de där äldre sorterna som är friska, köldtåliga och inte så kräsna.


I min lilla oansesnliga ölandsträdgård har jag nu i vår provodlat några olika sorter för att se om de klarar sig här i bitande havsvindar, utan vatten och med bara sand och sjögräs runt fötterna. Det går bra, fast någon måste vara felmärkt för färgskalan är galen.....någon stackare kommer att bli uppgrävd bara för att den inte matchar.....


Förra veckan började årets trendros Koko Loko att blomma. Jag tycker knoppen är.....jag lindar in det - inte så fin. Sen slår den ut i en ljuvlig blomma som är en blandning av ljus nougat och mormors gamla underbyxor. Den doftar gott, men blommar bara 4-5 dagar innan den vissnar lite osnyggt. Javisst är den speciell, udda, vacker och speciellt i kvällsljuset alldeles underbar. Men jag hade väntat mig något storslaget och är lite besviken.....dessutom passar färgen inte till något annat här.



Bredvid har en storblommig kallt rosa ros slagit ut, det är den som liksom har gått vilse. Den måste vara felmärkt, jag trodde den var orange....besviken....tja, den här rosen kommer att få ett annat hem, kanske hemma på Ängsbacken på min åker, där är inga färger fel, inte ens de som ser ut som karameller.



Sedan har jag en Ghislande de Feligonde som gifter sig med en Hansasteth Rostock och en annan snygging som jag tappat namnet på. Färgskalan är aprikos/orange/blekgul och den gör mig alldeles varm. Jag tror att jag är inne i en Aprikos/orange period.



Än så läge så ser jag att de älskar Öland, solen, kalken i jorden och kanske mest sjögräset som är en fin kvävegödsling. Här finns inga bladlöss, larver eller konstiga prickar på bladen. Kanske för att de får sol hela dagen, men har halvskugga från mina utemöbler vid fötterna (det håller jorden lite fuktigare och möblerna tar lite av den hårda havsvinden)


Rosor älskar ju att stå i solen men hatar att bli stekta. De blir glada av silande vindar men stryker med om det är full storm. De växer bra i sandjord bara de får näring och här på Öland får de precis det.


I senaste avsnittet snackar Monika och jag rosor, kanske kommer vi att plantera några i hennes sommarhus....men det måste vara ett par tåliga rackare.

Vi får se hur det blir - det är alltid spännande med projekt.

Nu mina vänner ska jag tända mina karlskronalampor (här finns varken vatten eller el) och så ska jag lägga mig i soffan med en god bok.


Vid pennan med mygg som sällskap//Jenny Eskång, enpoddomträdgård, skönt grönt gott.

4 visningar0 kommentarer
  • monika2911

En klassisk krämig sparrissoppa passar alltid som förrätt till en traditionell trerättersmiddag så här om våren eller varför inte som lunchrätt med ett gott bröd till. Vi smaksätter soppan med knaperstekt pancetta för att få in litet extra sälta och "crunch" till den annars så snälla lena smaken. Toppa gärna med finhackad persilja för både smak och klorofylgrön färg.



Ingredienser enligt orginalreceptet:


  • 500 g grön sparris

  • 5 schalottenlökar

  • 2msk smör

  • 5 dl vispgrädde

  • 5 dl kycklingbuljong

  • 1 dl vitt vin

  • salt

  • peppar

  • persilja för garnering

  • pancetta i bitar 80gr (Zeta's) alt. bacon skuret I små bitar

  • Ev. några krutonger till garnering


Om du inte vill ha en så gräddig smak och textur på soppan minskar grädden med hälften till 2 1/2 - 3 dl. och ökar volymen på buljong till ca 6-7 dl istället. Det ger en lättare och tunnare soppa.


Så här gör jag:


Skölj sparrisen.

Bryt loss eller skär litet snett bort sparrisknopparna. Lägg åt sidan.

Skär sparrisstängerna i mindre bitar. Du behöver ej skära bort de träiga ändarna, bara hacka ner dem i mindre bitar.


Koka upp kycklingbuljongen.

Låt sparrisknopparna koka 1-2 minuter i buljongen. Lyft upp dem med en hålslev och lägg dem åt sidan på hushållspapper och ställ åt sidan, används senare som garnityr när soppan ska serveras.


Koka nu de skivade sparrisbitarna (från stängerna) i samma buljong och låt koka 4-5 minuter tills de är helt mjuka. Tag upp dem tillsammans med ca 1dl buljong och mixa allt väl med en stavmixer till ett sparrismos. Ställ åt sidan.


Hacka schalottenlök och fräs den mjuk i smör. Låt den få ca 8-10 minuter i pannan så får du en extra fin smak till soppan. Löken får inte brännas.

Häll på vinet och låt puttra samman.

Häll på kycklingbuljongen, blanda i den mixade sparrisen och grädden. (Om du har ändrat receptet och minskat på grädden så kan du börja med 6dl buljong och späd efter hand om det behövs)

Låt koka samman ca 10 minuter över medelvärme, snarare puttra än koka. Smaka av med salt och peppar.


Under tiden stek pancettabitarna så att de får färg och blir knapriga. Tag upp ur pannan och låt rinna av på hushållspapper.

Servera soppan i portionsskålar som du värmt upp innan ( i ugnen på 70 grader om ugnsfasta eller bara låter ligga i riktigt hett vatten och värmas upp, Torka av dem innan du häller i soppa)

Toppa med sparrisknopparna, Strössla över stekt pancetta och/eller några brödkrutonger och finhackad persilja.


Sparrisflarn



Ett lyxigt smördegsflarn med sparris. Vi har hämtat litet inspiration från den franska rätten Tarte flambé, (liknar en pizza men som bottnas med en vit kräm gjord på färskost/creamfraiche istället för tomatsås) Antingen gör du som här mindre portionsflarn eller ett större, perfekt att servera på en buffé skuren i mindre bitar.


Ingredienserna:

1 rulle färsk smördeg 250gr

1 ägg

1dl cream fraiche

1dl färskost, mascarpone, creamcheese, eller annan valfri sort.

1dl finriven parmesan eller annan smakrik ost tex Västerbottenost

1 knippe grön sparris

Svartpeppar

Salt

1/2 citron

1 kryddmått Cayennepeppar eller några chiliflakes

olivolja till stekning


Så här gör du:


Sätt ugnen på 210 grader


Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt antingen hel eller skär i portionsbitar.

Nagga degen med en gaffel.

Pensla degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills den fått färg.


Tag ut och låt svalna. Tryck ev. ner degen med handen om den har rest sig på mitten.


Skölj sparrisen.

Dela den på längden i halvor om stängerna är tjocka.

Häll olivolja i en panna, strö cayenne eller chiliflakes över oljan. värm på låg värme så att oljan får ta smak av chilin utan att brännas.

Öka värmen och råstek sparrisen hastigt i het panna några minuter. Vänd den så den får färg runt om.

Salta sparrisarna lätt. Tag upp sparrisen. Ställ åt sidan.





Blanda färskost och cream fraîche i en liten skål.

Bred blandningen på smördegsflarnet.

Salta och peppra.

Lägg ut den råstekta sparrisen över flarnet.

Pressa litet citron över sparrisarna. salta på sparrisen. Strö över riven ost.


Grädda i ugnen ca 10-15 minuter tills osten smälter och allt har fått fin färg.









1 visning0 kommentarer
  • monika2911

I poddavsnitt 49 besöker vi Café Mandeltårtan i Ronneby, Vi träffar Angelica och Mattias, entreprenörerna som äger och driver det fantastiska caféet som har blivit rikskänt med utmärkelser i bla White Guide. De bakar surdegsbröd och underbara bakverk med hög kvalitet. Dessutom driver de ett Bed&Breakfast med 26 rum i anslutning till caféet, en glasskiosk i brunnsparken samt pizzakvällar på nybyggda innegården. Herregud vilken drivkraft dessa två har! Vi frågar hur det går att jobba ihop och samtidigt vara gifta och leva tillsammans - båda gapskrattar och är överens om att så länge Angelica får bestämma så går det helt fint!


Men det Mattias bestämmer över är iallafall bakningen. Här kommer hans recept på Café Mandeltårtans surdegsbröd:


Receptet ger 4-5 bröd


1liter vatten

1,5kg mjöl, Vetemjöl special ev. 20% fullkorn

30gram salt

200-300gram surdegsgrund Blanda ovan ingredienser till en deg.


Lägg över degen i en ren plastlåda, smörj lådan med litet olja.

Vik degen ca 1 gång per timma. Vik från 4 olika håll, dra ut degen och vik den inåt mot mitten. Degen ska jäsa till sin dubbla storlek. Den ska vara lös och lätt. Det tar ca 3-8h beroende på värme i rummet.


Forma till bröd. Jäs över natt i kylen.

Sätt ugnen på 250g varmluft.


Snitta brödet med vass kniv. gör ett snitt tvärs över brödet.


Sänk direkt till 210-220grader när du ställer in brödet.

Baka i 35minuter


Blir du sugen på att besöka Mandeltårtan, kanske bo på deras Bed&Breakfast i vackra Ronneby Brunnspark och få äta den fantastiska frukosten som dukas fram i bageriet eller på Caféets innegård till sommaren. Vi kan också rekommendera deras pizzakvällar som är oerhört populära och måste bokas i förväg, platserna tar slut direkt.


Kontaktuppgifter till Café Mandeltårtan:

mail: info@fiola.se

telefon: 0457-10999

www.cafemandeltartan.se

18 visningar0 kommentarer