top of page
  • monika2911

Utflyktsmat - Picknick

Uppdaterat: 5 apr. 2022

Till vår utflykt i blåsippeskogen gör vi två olika smörgåsar och en världsberömd sallad och tar med oss. En smarrig brittiska Eggsalad sandwich och en Tunasalad sandwich, två olika röror som vi lägger mellan gott bröd till perfekta utflyktssmörgåsar. Som picknicklunch gör vi en Ceasar Sallad med dressing gjord från grunden efter orginalreceptet. Ursprungligen kommer denna älskade sallad från Mexico. Restauratören Ceasar Cardini, amerikan med norditalienska rötter, uppfann salladen en dag när det var litet ont om råvaror i köket. Året var 1924 och Ceasar drev då en restaurang i Tijuana Mexico precis vid gränsen till Kalifornien. En klassiskt skafferirensning - tillsammans med uppfinningsrikedom och god matkunskap, ligger alltså bakom Ceasars världsberömda sallad som för alltid fått bära hans namn.




Sallad för 4 personer.


Ingredienser till Ceasar Sallad

1 romansalladshuvuden rivet eller skuret i skivor

Brödkrutonger

Parmesan att hyvla över salladen

Stekta eller grillade kycklingfiléer ev stekt bacon

Som alternativ till kyckling kan man istället ta grillade räkor, stekt lax eller rökt lax.



Packa allt i plastpåsar eller burkar, tag med en salladsskål och montera allt på plats när ni ska äta salladen. Tänk på att dressingen ska täcka varje salladsblad väl, så ta med ett rejält salladsbestick så att du kan blanda salladen väl innan servering.


Ceasar Dressing

1 ägg

2tsk pressad citronsaft

1 1/2 tsk Worcestershire sås

1 tsk Dijonsenap

1 liten vitlöksklyfta

7-9 svartpepparkorn

4 msk finriven parmesan


Koka upp ägget. Låt koka i 3min. Obs tiden viktig!

Ta från plattan. Kyl i kallt vatten. Ställ åt sidan.


I mortel.

Mortla svartpeppar grovt, lägg i en vitlöksklyfta och senap. Mortla till en jämn smet utan vitlöksklumpar.


Riv parmesan och mortla eller rör i med en sked, litet i taget tills den har gått in i smeten.

Häll i worchestershire sås och citronsaft. Blanda väl till en jämn smet.


Ta fram en skål, ska salladen ätas direkt, gör dressingen i salladsskålen annars i mindre vid skål som lämpar sig att vispa i.


Skilj äggula från äggvita. Du ska bara använda gulan. Vitan kan du spara och använda till äggsalladen här under. Gulan ska vara litet rinning.

Lägg äggulan i din salladskål. Med en visp, vispa äggulan så ev hårdare klumpar löses upp. Lägg i vitlök/senapssmeten lite i taget och vispa allt till en jämn smet.




Smaka av, om smeten är för tjock kan du behöva späda mer litet mer citron och Worchestershiresås.


Nu är det dags att gå i med oljan.




Precis som när man gör en majonäs eller annan dressing ska oljan hällas i droppvis under vispning. Fortsätt vispa och häll i all olja till allt går samman till en emulsion.

Där har du din Ceasar Dressing. Häll över i en ren burk och ta med på picknick tillsammans med de övriga salladsingredienserna. Dressingen kan förvaras i kylen några dagar men inte längre.





Tycker du detta var krångligt. Tag då alla ingredienserna och lägg i en hög skål och mixa med stavmixer. Allt utom svartpeppar. Tillsätt svartpeppar från pepparkvarn mot slutet-ger precis lika bra resultat!


Grillade kycklingbröst som tillbehör. Salta och peppra kycklingbröst och gnid in dem med olivolja. Stek kycklingbrösten i grillpanna så de får fin färg. Lägg över i ugnsform. Kör in i ugnen på 160grader varmluft i 10 minuter. Låt vila 7-8 minuter. Skiva upp i lagom munsbitar







Eggsalad Sandwich som man gör den i England eller USA.



Eggsalad Sandwich


Ingredienser

5 hårdkokta ägg, kalla, skalade

3 msk rågade, majonäs

1/2 msk Dijonsenap

2 Salladslökar

1 sellerikvist

Salt

Peppar

1 knivsudd Cayennepeppar

1 knivsudd curry

Gräslök finhackad

Salladsblad till montering (mellan bröd och äggsallad)


Separera gulan och vitan på de kokta kalla äggen.

Hacka vitan lägg i en skål.

Tag gulorna i en separat skål, mosa gulorna med en gaffel till de blir finfördelade.

Lägg tillsammans med de hackade vitorna.

Skölj sellerikvisten och torka väl. Finhacka den i små tärningar. Lägg i äggskålen

Finhacka salladslöken lägg i äggskålen,

Finhacka gräslök och lägg i med ägghacket.

Salta och peppra

Strö över curry och cayennepeppar och curry

Blanda allt i skålen.

Lägg i majonäs och senap.

Blanda och smaka av, Addera ev mer kryddor


Tag med äggsalladen i en plastburk med lock. Salladen mår bra av att stå några timmar så att den sätter sig och inte blir för lös och rinnig.

Tvätta och torka salladsblad lägg i en separat påse eller burk

Skiva bröd och ta med.


När det är dags att servera, montera ihop sandwichen genom att lägga ett salladsblad på varje brödskiva. Skeda upp äggsalladen, täck med ytterligare ett salladsblad innan du lägger på den andra brödskivan. Så här undviker du att brödet blir skoggigt och blött. Se bilden.





Tunasalad Sandwich


Det här är en favoritsmörgås hemma hos mig. Som ung bodde jag i New York några år. Vägg i vägg med galleriet där jag jobbade fanns en smörgåsbar. De gjorde den godaste tonfiskröran som de fyllde sina "Tunasalad sandwichar" med. Jag har försökt att återskapa tonfiskröran här nedan:


Ingredienser


Räcker till 3-4 sandwichar beroende på hur stora du gör dem


1 burk tonfisk i vatten - köp tonfisk av god kvalitet!

1 liten rödlök eller en stor scharlottenlök

1 1/2 msk kapris

2-3 msk majonäs (jag mäter inte med msk-mått utan tar en vanlig matsked)

(Byt ev ut hälften av majonäsen mot cream fraîche eller gräddfil)

salt

Peppar

Kryddgrönt, gräslök, persilja eller dill


Gott rågbröd i skivor gärna av surdeg alternativ 3-4 frallor

Salladsblad


Öppna tonfiskburken. Lägg upp tonfisken i en sil och låt vattnet rinna av.

Finhacka löken.

Hacka kaprisen grovt.

Hacka valfritt kryddgrönt.


När tonfisken runnit av, Låt den fortfarande ligga kvar i silen. Tag med en gaffel och tryck på tonfisken. Finfördela den med gaffeln samtidigt som du trycker ut det sista vattnet.


Blanda alla ingredienser i en skål och rör med gaffeln. När allt är väl blandat, smaka av. Tillsätt ev litet mer svartpeppar från kvarnen. Var försiktig med saltet. Kaprisen utvecklar en bra sälta när röran fått stå till sig ett tag.


Röran mår bra av att stå i kylen eller i en kylbag ett par timmar. Smakerna utvecklas och röran blir godare. Se till att den hålls väl kyld. Packa ner bröd och sköljda/torkade salladsblad och montera smörgåsarna som Äggsallad sandwich här ovan med salladsblad mellan röra och bröd för att undvika att brödet blir soggigt.



På sommaren när vi åker till stranden brukar jag göra iordning tonfiskröran och ta med den i en kylväska. Jag tar med en brödkniv och en matsked, några servetter. På vägen till stranden stannar vi på bageriet och köper färska frallor som vi fyller med tonfiskröra. Mums!


Ha en härlig picknick!









20 visningar0 kommentarer
bottom of page