I poddavsnitt 49 besöker vi Café Mandeltårtan i Ronneby, Vi träffar Angelica och Mattias, entreprenörerna som äger och driver det fantastiska caféet som har blivit rikskänt med utmärkelser i bla White Guide. De bakar surdegsbröd och underbara bakverk med hög kvalitet. Dessutom driver de ett Bed&Breakfast med 26 rum i anslutning till caféet, en glasskiosk i brunnsparken samt pizzakvällar på nybyggda innegården. Herregud vilken drivkraft dessa två har! Vi frågar hur det går att jobba ihop och samtidigt vara gifta och leva tillsammans - båda gapskrattar och är överens om att så länge Angelica får bestämma så går det helt fint!
Men det Mattias bestämmer över är iallafall bakningen. Här kommer hans recept på Café Mandeltårtans surdegsbröd:
Receptet ger 4-5 bröd
1liter vatten
1,5kg mjöl, Vetemjöl special ev. 20% fullkorn
30gram salt
200-300gram surdegsgrund Blanda ovan ingredienser till en deg.
Lägg över degen i en ren plastlåda, smörj lådan med litet olja.
Vik degen ca 1 gång per timma. Vik från 4 olika håll, dra ut degen och vik den inåt mot mitten. Degen ska jäsa till sin dubbla storlek. Den ska vara lös och lätt. Det tar ca 3-8h beroende på värme i rummet.
Forma till bröd. Jäs över natt i kylen.
Sätt ugnen på 250g varmluft.
Snitta brödet med vass kniv. gör ett snitt tvärs över brödet.
Sänk direkt till 210-220grader när du ställer in brödet.
Baka i 35minuter
Blir du sugen på att besöka Mandeltårtan, kanske bo på deras Bed&Breakfast i vackra Ronneby Brunnspark och få äta den fantastiska frukosten som dukas fram i bageriet eller på Caféets innegård till sommaren. Vi kan också rekommendera deras pizzakvällar som är oerhört populära och måste bokas i förväg, platserna tar slut direkt.
Kontaktuppgifter till Café Mandeltårtan:
mail: info@fiola.se
telefon: 0457-10999
www.cafemandeltartan.se
Comments