top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Viktoria - den klassiska rabarbern

Idag har jag tagit ledigt och njuter av måndagen på ett vindstilla och fågelkvittrande Öland. I min lilla karga trädgård vid havet har fikonet fått stora knoppar, jordgubbsplantorna mot stenmuren blommar och rabarberståndet levererar massa tidig rabarber av sorten Viktoria.

En gammal klassisk sort som ger stora skördar, kraftiga stjälkar och liiiite ont i magen om man äter för mycket.

Vill man ha en snällare sort....mot magen alltså kan man välja sorten Emblitz. Men jag tycker att den har klen tillväxt - så jag väljer lite ont i magen.


Det är så härligt här, för det är inte alls som hemma. Solen, sanden och all sten gör att allt är lite tidigare. Och mycket klarar sig bättre här än hemma i Kalmar.


Troligen för att det nästan är odlingszon 0 här och i Kalmar är det zon 1.. Men det beror också på jorden. Här odlar jag i sand och tång och hemma i den tyngsta lerjorden.


Här blommar persikoträdet


Här på Öland håller just nu persikoträdet på att slå ut. Och då mina vänner är det dags att ta fram den lilla penseln och gå från blomma till blomma och hjälpa till med pollineringen. Hemma har alla mina persikoblommor frusit, så där blir det ingen skörd i år.Ramslök och skuttiga rådjur


Vi har grillat en god köttbit, skördat ramslök och planterat rosor. Jag har cyklat en runda och njutit av stora fält med orkideer och gullvivor.

Jag har mött en reslig häger, ett par skuttiga rådjur och en riktigt välgödd hare.


Och nu sitter jag här i min lilla lilla stuga och drömmer om stora sparrisskördar....jag måste nog plantera ett litet gäng här, bara för att jag vet att vi har en sak gemensamt - båda älskar vi Öland.Det senaste poddavsnittet


I vårt senaste poddavsnitt snackar vi frukt och bär. Det är ju dags att plantera nu och det är ju så härligt att odla sin egen täppa. Täppan måste ju inte vara en bit mark. Det går lika bra med en balkong. Eller nästan lika bra. Det braiga är väl att man inte måste rensa så mycket ogräs, Det dåliga är ju att en balkong är väldans liten.

Men jag har odlat både rabarber och morötter i kruka - ingenting är omöjligt!


Om du inte redan lyssnat på senaste avsnittet så skulle jag bli glad om du gjorde det nu. Så att du kan gå ut och plantera nya bärbuskar i veckan. Och tänk på att om du sätter en vinbärsbuske i år så ska du klippa ner den hårt nästa år för att få en riktigt fin förgrening.


Lycka till med odlandet//Jenny Eskång

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page