top of page
  • monika2911

Müsli med kokossocker!

Du använder kanske inte socker i müslin, det är ju naturligtvis det mest nyttiga. Men i min frukostmüsli vill jag gärna ha en liten ton av socker, inte mycket, men en antydan. Helst använder jag ett mörkt Muscovadorörsocker. Men just idag hade jag inget sånt i skafferiet. Jag testade att byta ut det mot kokossocker, en produkt som jag egentligen inte testat tidigare. På förpackningen står det "oraffinerat alternativ till traditionellt socker..... härligt söt och karamelliknande smak. Det lät ju bra.


Jag gör alltid samma grundrecept av ugnsrostad müsli, från Anna Bergenström och Fanny Bergenströms bok "Vinterns goda ting". från 1997. Men jag brukar ofta improvisera och byta ut grejer i receptet, man tar litet vad man har hemma, av fröer och gryn, helt enkelt. Bytet till kokossocker blev riktigt bra. Den godaste müslin på länge, här kommer receptet!


Grundreceptet ser ut så här:


5 dl rågflingor

5 dl havregryn

100 g hasselnötskärnor eller mandel

1 dl linfrö

2 dl solroskärnor

1 dl rostade kokoschips

1 1/2 dl råsocker byttes idag ut mot 2-3 msk kokossocker

2 dl vatten

5 msk vanlig matolja (ej olivolja) - jag brukar minska och ta max 2 msk


Värm ugnen till 200 grader konventionell ugn eller 175 grader varmluft. Hacka nötter eller mandel eller hälften av varje. Lägg hacket i en bunke tillsammans med rågflingor och havregryn samt de fröer och kärnor här ovan, eller vilka du väljer att byta till. (Vänta med kokoschipsen)

Rör om blandningen och strö över kokossocker. Blanda igen. Häll upp vattnet i en skål och häll på oljan, rör om. Stänk oljevattnet över blandningen i bunken. Krama lätt med handen så att fukten tränger in i grynen. Bred ut blandningen på en långpanna. Jag brukar inte använda bakplåtspapper utan lägger allt direkt på plåten som måste vara ren så klart.


Sätt in plåten i ugnen och rosta i ca 20-30 minuter. Ta ut plåten minst 3 gånger under rostningen och blanda om så att allt rostas och får jämn färg. Passa noga mot slutet, det har en tendens att brännas för hårt just de sista 5 minuterna. Detta är det svåraste momentet med att göra müsli tycker jag, man vill ha det helt perfekt rostat nästan litet bränt, men inte för mycket. Så jag står framför ugnen sista minuterna och håller koll. Mot slutet brukar jag också strö på kokoschipsen även om de är förrostade så tycker jag att de blir ännu godare om de får aningen litet mer färg. Du kan också blanda i kokoschipsen i müslin efteråt när den kommit ut ur ugnen. Om man gillar russin kan man med fördel blanda i dem när blandningen har kallnat.


Kokossocker är en trevlig bekantskap, jag kommer definitivt prova att använda det i andra recept. Enligt producenten har det ett lågt GI, värde 35, och är helt utan tillsatser. Man ska kunna använda det istället för vanligt socker i bakning och matlagning. Jag kommer definitivt prova mig fram och testa kokossocker i fler sammanhang.

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page