top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Långfredagen med frost i krukorna.

Den här fredagen blev verkligen lång. Jag vaknade tidigt i panik...hur kallt var det ute egentligen? Hur mycket hade frusit? Jag vill ju inte att blommorna i krukorna, knopparna på Magnolian och de underbara persikoblommorna ska frysa!!!

Så jag kastade mig ut i pyjamas (mina grannar måste tycka att jag är rätt knäpp)

Men vet du...det hade klarat sig fint. För att jag hade valt rätt växter i krukorna. Och nu ska jag berätta vilka växter som klarar en frostknäpp den första april....
TantväxterJag har också Primula, du vet den gamla tantväxten som är perenn. Den är helt perfekt till krukorna. Och när de blommat över är det bara att plantera ner dem i trädgården - för den är en tålig flerårig växt som snällt kommer tillbaka.

Jag har lökar, favoriten är en vit liten narciss som doftar ljuvligt och heter Thalia. Naturligtvis finns också Krokus och Pärlhyacinter.

Jag har Ranunklar - för att de ser ut som en fluffig brudbukett, Förgätmigej för att de växer lite busigt och penséer för att de är världens bästa vårblomma.Sedan finns det fina perenner som är jättefina i krukorna och bara att plantera ner sedan. T.e.x Nejlikor, Rosenbräcka och Aubretia.

De vårblommande stenpartiväxterna bjuder på en färgklick, är torktåliga, ofta vintergröna i bladrosetterna och så växer de på sig bra. Och det blir man ju glad av.Bra jord med näring


Jag bottnar alltid krukorna med ca:5cm lecakulor. Det går lika bra med singel. Grejen är att det ska vara ett dränerande lager så att inte växterna drunknar i krukorna efter vattning och ösregn.

Sedan BRA JORD MED NÄRING I. Japp det är viktigt. Jag använder alltid @hasselforsgardens U-jord eller specialjord. Den har både lite snabb näring som kickar igång direkt och långtidsnäring som fyller plantorna under flera månader med mat så de växer, sätter knopp och blommar. Det är bra grejer!Jag älskar att sätta ihop ett gäng krukor så de blir ett blickfång. Det är kul att plantera krukorna efter säsong eller efter färg. Ibland blandar jag ätbart med fina blommor och nu under tidig vår binder jag slarviga björkkransar och lägger runt krukan.Har du några vackra grenar är det jättefint och enkelt att med 3-5st grenar med t.e.x videkissar nedstuckna runt krukan och ihopbundna i toppen som en wigwam. Då får du lite höjd och ibland så rotar sig grenarna och då får du fina plantor att sätta ut i trädgården - helt perfekt ju!
Påskbonanza


Den här veckan har vi haft ett påskbonanza i podden. Monika och jag har fått träffa Thomas som inspirerat till härliga middagar i små sällskap. Och det bästa är gåvan...recepten - vilken lycka. I morron tänker jag mumsa på mascarpone med rabarber - mums!Nästa avsnitt är som vanligt igen med mig och Monika. Men vi kommer att fortsätta träffa gäster en gång ibland - bara för att det är så kul.

Nu mina vänner ett glas vitt och sedan godnatt. I morron är en ny dag - förmodligen med frost och jag har rätt mycket att göra just nu.

I växthuset ska tomaterna skolas om, luktärtorna ska toppas och så ska vi väl äta lite ägg...det är ju ändå påsk. Även om det inte är som vanligt så vill man ju ändå hålla fast vid traditionerna - eller hur!


Så vi tackar ödmjukast för att just du lyssnat denna veckan, läst bloggen och hänger med till nästa avsnitt.

GLAD PÅSK!
Commentaires


bottom of page