top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Fröfrossa och växtlampor

Uppdaterat: 11 feb. 2021

Ja det närmar sig onsdag och det är dags för ett nytt poddavsnitt. Monika och jag sitter hemma hos mig, dricker kaffe äter sockerkaka och pratar fröer.

Gissa vem som fullständigt flippat ur i butiken och köpt hur mycket fröpåsar som helst.....

Haha jag tycker att det är så kul! Som att köpa en påse godis.

Men den här gången är det inte jag som har flippat ur.


såjord och fröpåsar

 

Jorden vi odlar

Vi odlar i såjord som är en sandblandad, lätt och jord med väldigt lite näring i. Det går också bra att förodla i vermeculit som är ett vulkaniskt material. Det behåller fukten, släpper igenom lite ljus och hindrar svampangrepp.


Men i mina odlingstråg (som görs av återvunna vindruvsförpackningar i plast) bottnar jag med 3/4 näringsrik jord. Sedan toppar jag med såjord eller vermeculit. Då gror fröerna fint i den magra jorden och när de börjar växa hittar snart rötterna ner till den bättre jorden och plantorna får allt de behöver. På det viset slipper jag att göra en omskolning.


Det är viktigt att jorden är fuktig, men absolut inte blöt. När fröerna ska gro är det bra om de får stå på ett värmegolv eller en värmematta.

De flesta fröerna gror i mörker, så en växtbelysning behövs först när hjärtbladen visar sig.


Dock finns det en del sorter som är ljusgroende. Då täcker du inte med såjord, möjligtvis ett supertunt lager med vermeculit. Fröerna ska hållas jämt fuktiga så plast med hål i att täcka med är bra.

De sorter som är ljusgroende är t.e.x basilika, petunia, blomstertobak och många fler. kolla alltid på fröpåsen!

fröpåsar

Det som är dags att så nu är paprika, chili, kronärtskocka och små tomatsorter som Tiny Tim. Tänk på att tomater gror fort och växer snabbt medans paprika och chili kan ta mellan två till åtta veckor innan de gror....den som väntar på något gott.... 

Monika har kollat upp det här med växtbelysning - så himla intressant. Det låter som om det går lika bra med lysrör. Så himla bra för de är ju mycket billigare. Lyssna så får ni veta mera.


Nu mina vänner är det hopp i säng. Jag hoppas morgondagen bjuder mig på strålande sol, ett par minus och ett fint skidspår. Idag har jag fått storm, snöyra och allmänt oskönt väder så jag har mest hängt inne.


Vid pennan/ Jenny Eskång

Kommentare


bottom of page