top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Vårdrömmar i vintervila

Ute är det verkligen vinter - precis som det ska vara i februari. Men om man som jag försöker förbereda våren 2021 blir man lite frustrerad när termometern visar minusgrader och nederbörd.


Tack och lov älskar jag snö. Jag har åkt längdskidor, gjort snöängel och isfiskat. Sparken har varit framme många gånger och jag lever i mina termobyxor. Vilket vinterliv!


När det gäller våren är det ju främst att börja med frösådd som står på todo listan. Men jag vill verkligen bestämt säga att det inte är någon panik. Ni vet ju hur det är.....man har bråttom att få ner fröerna i jorden - för på sociala medier har de ju redan hunnit med så mycket. Alla får vi fröfrossa!


Men på riktigt...sår man tomaterna för tidigt så blir det väldigt gängliga och trista plantor. Med växtlampor blir det bättre, men hur mycket plats i vardagsrummet kan du avvara under flera månader bara för att visa upp den högsta tomatplantan i början på juni.....


Så jag vill att du läser på fröpåsen. Sedan tar du hänsyn till var du bor - det är ett avlångt land med stor variation i väder och vind alla årets dagar. Bor du i Skåne kan du sätta ut dina plantor tidigare än i Småland. Bor du i Jämtland kanske du måste ha ett växthus med värme för att förlänga säsongen och kanske får du njuta av äppelblomning men ingen frukt. Vi har så olika möjligheter att lyckas i landet som kallas trädgård. Och det är ju det som är charmen - eller hur! Alla kan vi, bara vi tar hänsyn till var vi bor.Mina paprikaplantor har ännu inte tittat upp, kronärtskockan håller just på att knorra sig upp ur jorden och tomaten Tiny Tim har fått extrabelysning. Men det är ju de snötyngda tallarna i trädgården jag njuter av nu, och de behöver ingen kärlek alls.


Jag har lovat mig själv att inte så för mycket i år. För jag hinner inte skola om plantorna. Men jag drömmer om ett snittblomsland så jag måste så blomstermorot och krysantemum. Det hade jag förra året och de blommade snällt till mitten av december till min stor lycka. För konstigt nog älskar jag alla plantor mer när resten av trädgården går i vila. Då ser man vilka tappra krigare som snällt står kvar och glänser med frostnupna frökapslar hela vintern.


Det är därför jag alltid pratar om kål i podden. Jag älskar att den står kvar där och levererar när alla andra har vissnat. Jag skulle vilja vara en kålplanta. Stark, grön, frodig, nyttig, snygg och väldigt köldtålig. Men jag undrar hur den känner sig när larverna ligger i bladvecken....Okej jag vill inte vara en kålplanta varje dag....


I den här bloggen skriver jag mest om trädgård, eller vad som kommer till mig i vår podcast sköntgröntgott. Idag har jag druckit kaffe i mitt orangeri och njutit av sol och takdropp. Hoppas du också fick en dag i solen.

// Jenny Eskång
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page