top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Trender i trädgården.

Våren kom som över en natt till Kalmar och då känns det helt rätt att berätta om vad som trendar i trädgården. Du kanske tänker, vadå trender i trädgården, det finns väl inga trender. Men visst blir vi påverkade av sociala medier, tidningar och TV.

Det jag ser är silvriga blad, runda former, massa ätbart och blommor som lockar till sig humlor och bin. Fina pasteller och perenner som blommar under lång tid är givna val.


Julros - Helleborus niger

 

Silverpäron och klotkörsbär

Silverpäron - en klar favorit. Den älskar sol, klarar torra platser hyfsat bra. Blommar vackert i vitt i maj, växer busigt och är alldeles underbar. Det gifter sig fint med lavendel, prydnadsgräs och havtorn Hikul. Havtorn Hikul och silverpäron kommer det att vara svårt att få tag på till hösten. Vårens leveranser är förbokade och alla skriker efter dessa silvriga skönheter.


Jag har också märkt stor efterfrågan på klotkörsbär. Det är ett lite striktare träd med bollformad krona. Vit vårblomning i maj och blanka mörkgröna blad. Det klarar torka och blåsiga platser fint och det gör mig lycklig. Klotkörsbäret är alltid ympat på en färdig stamhöjd - så det blir ett relativt litet och nätt träd. Jag tycker att de är väldigt fina på 180cm stam. Kronan blir på sikt ca två meter i diameter.


 

Fjärils och biväxter

Sedan är det trenden med fjärils och biväxter. Det känns naturligt att plantera en massa fjärilsbuskar för att hjälpa naturen på traven. Vi behöver ju pollinatörer till alla frukt och bärbuskar som vi vill odla. Och OJ vad vi odlar ätbart som aldrig förr. Vi sår fröer, sätter plantor i krukor och vi planterar buskar och träd.

Att kunna skörda egna nötter i trädgården är viktigt och det säljs valnötsträd, hassel och mandelträd som aldrig förr.Hassel - Corylus avellana


Vi vill också odla egna snittblommor till sensommarens buketter och där är det Dahliorna som är som prima ballerinor. Men även Blomstermorot och eterneller är helt rätt. Jamen på riktigt, vi har inga begränsningar. Det är bara att sätta spaden i jorden och börja jobba - Våren är här!!!


Dahlia
Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page