top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Trender i Paris möter vårlökar...

Monika berättar om resan till Paris. Om glädjen att komma ut i världen igen och om svettiga munskydd. Hon har varit på trendspan och inköpsresa och jag känner mig som vanligt helt fel. Om det är något jag är riktigt dålig på så är det att köpa nya möbler. Och nu när sofforna är så låga så hoppar jag med lätthet över den trenden och inväntar ett bekvämare alternativ.

Vårens lökar

Enklare är det med trädgård - tycker jag. Just nu handlar det om att få ner vårens lökar i jorden och det är bara att sätta igång.


Först ska snödropparna planteras, de hinner bli dåliga om man väntar för länge. Tåligare är narcisser och tulpaner som du har hela långa hösten på dig att plantera.


Planteringen

Det du ska tänka på är att plantera lökarna djupt. 3 gånger lökens storlek ska de ner i jorden. Gärna med ca: 10 cm mellanrum och gärna i grupper - eller hobbar som jag brukar kalla det.


Man kan sätta några lökar uppochner, det gör inget, de kommer ändå upp. Men blomningen blir lite senare och du får njuta lite längre - bara en bonus alltså.

Snödroppar

Om du ska börja med snödropparna...då finns det en , en prima ballerina. En dubbelblommande underbar liten skapelse som heter Gailanthus Flore pleno. Köp den, du kommer inte att ångra dig.


Sedan kungsängsliljor - du vet den där vajande rutiga blomman - så förtjusande! Och namnet Frittilaria, bara det blir man ju glad av.Glad blir jag också av doftande hyacinter, pastellfärgade låga balkansippor som växer i kuddar och ljusblå lite busiga pärlhyacinter av sorten Muscari Azureum.


Min trädgård

Grunden i min trädgård är sedan 1879 så här finns en hel del lök. En del förvildar sig och tar över gräsmattan. Som Scilla, den mörkblå pärlhyacinten, porslinshyacint och de tidiga gula vintergäcken. Klipper man inte bort överblommade blommor går de i frö, sprider sig och tar över trädgården. På ett underbart sätt tycker jag, men har man en modern och lite striktare trädgård så skulle jag säga att intrycket av vilda lökar lätt blir stökigt.


Benmjöl

När jag planterar brukar jag se till att det inte blir en plats som är blöt, då kan lökarna ruttna. De gillar lite väldränerat och de växer fint i mager jord, men blir glada av benmjöl.


Så kasta dig ut i trädgården i helgen. Trots gråa dagar, ösregn och blåst. Det är dags att plantera vårlök!!!Vid pennan // Jenny Eskång Ängsbackens Handelsträdgård

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page