top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Småplantorna söker ljuset

Ja nu har det gått ett par veckor sedan tomaten Tiny Tim såddes och med livet under extrabelysning växer de på fint. Ser knubbiga och stadiga ut och tack vare bra jord längst ner i såkrukorna kan de stå kvar där ett bra tag till och gotta sig i all näring.
Aubergine


Jag sådde också aubergine som nu kommer fint. De utvecklas inte riktigt lika snabbt. Men vilken grobarhet! Varenda frö tog sig och nu har jag tokmånga plantor....Det där med lagom är såååå svårt. Men jag tycker att det är lite lyxigt med skörden dessa plantor ger hela sensommaren och hösten. förra året odlades de i krukor med fem plantor i varje kruka - det blev väldigt bra.
Persilja


Jag har även persiljeplantor på gång - hjälp vad de är tröga på att gro. Först låg de i vatten och fick mjukas upp ett dygn, för fröna är ju stenhårda. Nu har de grott och de kommer fint, men snabba är de inte. Persiljan planteras sedan ut i hobbar i mitt kryddland. Den är tvåårig så städa inte bort den på hösten. Milda vintrar kan man skörda hela vintern, även under snön. För mig frös plantorna nu i februari när det var minus arton grader. Onödigt kallt - även för mig.

Jag tycker att man ska odla mycket persilja för det är så galet nyttigt. Varje måltid borde innehålla en kvist...Variera dig med att odla både slätbladig och krusbladig.Kronärtskocka


Av mina fem frön med kronärtskocka har bara en kommit upp...lite missnöjd är jag över det resultatet. Jag kommer nog att komplettera med köpta plantor. För leva utan dem vill jag inte. Antingen sätter man tänderna i skönheten eller njuter man av den som snittblomma.


Grobarhet


Jag har även kollat grobarheten på sallatsfröer som legat några år. Genom att blöta ett hushållspapper, lägga på fröer och lägga hela paketet i en stängd plastpåse så är det lätt. På några dagar ser man om fröerna får små fina groddar - eller inte. Då är det bara att slänga den fröpåsen och köpa sig en ny. Jag har på tok för många gamla fröpåsar sparade - det gör att jag ibland blir sur över dålig grobarhet.

Idag ska jag städa ur min korg med fröer, kolla datum och testgrodda.//Jenny Eskång

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page