• monika2911

Sill med asiatiska smaker - både vacker och god

Vårt påskspecial fortsätter. Kocken och matkreatören Thomas "Tompa" Norman är tillbaka och gästar oss i podden. Idag bjuder han på en vackert sill "Thai style" smaksatt med lime koriander och chili. Våra sillbord har en tendens att innehålla samma gamla sillfavoriter år ut och år in oavsett om det är jul, påsk eller midsommar. Man vill ju ha sina gamla favoriter och klassiker. Men varför inte testa något nytt på årets påskbord. Utmana smaklökarna med Tompas "Thai-style" sill!


Bild lånad av Linn på bloggen @saltsomsocker. (På Instagram heter hon @linnutbult och har ett fantastiskt fint konto med underbara bakverk och snygg mat!)


Vacker Inlagd sill ” Thai style"


1 burk ”5 minuterssill”

1-2-3 lag

1/2 dl ättikssprit 12%

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 tsk salt


1 st lime

1 st röd chilipeppar

1 st rödlök

4 st limeblad färska

1 tsk hela korianderfrön

1 Kruka färsk koriander


Gör så här:

Rör ihop 1-2-3-lagen. Rör ut sockret och salt i ättika och vatten tills kristallerna löser upp sig. Koka ej.


Häll av sillen, Skär i gaffelstora bitar.


Skär limefrukten i tunna skivor.

Dela chilifrukten, ta ur kärnorna. Skär den i fina skivor.

(Plasthandskar rekommenderas)

Finhacka en del av den färska koriandern.

Skiva rödlöken tunt.


Varva allt och lägg i en väl rengjord glasburk.

Lägg i korianderfröna

Spara lite av den färska koriandern och använd till garnering.

Servera direkt. Sillen är "snyggast" när den är nygjord. Den går jättebra att lagra i kylen några dagar men den förlorar sin friska gröna färg och den färska koriandern förlorar sin spänst.


Vegetariskt alternativ: byt ut sillen mot stekt aubergine skivad i gaffelstora bitar.


Imorgon tisdag fortsätter "påskpodden" Då handlar det om påskpynt. Monika har skannat butikerna utbud av pynt och avlägger rapport. Hon ger sig också på ett påskpyssel och gör fina påskägg att hänga i riset. Missa inte det.


7 visningar0 kommentarer