Så här års är dagsljuset för svagt för att våra växter och framförallt, de späda frösådderna ska klara att växa av egen kraft. Ljuset behövs för att växternas fotosyntes ska fungerar. Utan tillräckligt med ljus får vi tunna rangliga plantor, de liksom sträcker sig efter det lilla ljus som finns, sen orkar de inte och faller ihop. Känner du igen det?
Lösningen är växtbelysning. Med rätt belysning blir de nysådda små plantorna kraftiga, låga och frodiga och har bättre förutsättningar när de senare ska planteras ut. Det finns ett stort utbud av växtbelysning ute i handeln. I produkttexten kan du läsa att ljuset är "speciellt framtaget" för att passa dina växter.
Forskarna har kommit fram till att i alla vanliga LED och kompaktlysrörslampor finns de beståndsdelar och strålning som dina frösådder och plantor behöver. Du kan alltså köpa de billigaste ljuskällorna och få samma resultat som de dyrare som marknadsförs som specialframtagna till växter.
Detta menar Karl Johan Bergstrand på SLU Alnarp, en av våra främsta experter på just växtbelysning. Karl Johan Bergstrand hävdar att man kan använda vilka ljuskällor som helst så länge som de avger ett vitt ljus när det gäller odling på hobbynivå.
Det vita ljuset finns i ljuskällor med LED eller kompaktlysrör. När man väljer bland alla ljuskällor behöver man inte heller lägga så stor vikt vid parametrar som Lux, Lumen, RA-värde (färgåtergivning) eller andra värden som anges på ljuskällans förpackning. Ingen av dessa har någon större betydelse för ljuskällans inverkan på växter. Det enda som är riktigt viktigt är ljuskällan ger ett vitt ljus (varmvitt eller kallvitt spelar mindre roll) och att effekten är hög dvs, Watt.
Hur mycket ljus behöver växterna? En tumregel som Karl Johan Bergstrand ger är minst 100Watt/m2 odlingslyta, gärna 200Watt/m2. Växtbelysningen ska vara på 14-16h per dygn. Tänk på att inte sätta belysningen för nära grödorna. Ungefär 20cm är lagom, men prova dig fram, risken är att strålningsvärme från ljuskällan kan bränna på de späda bladen. Det är också viktigt att tänka på att i takt med att dina fröer växer upp och tar fart behöver du höja upp ljuskällan, välj gärna en armatur som du enkelt kan justera i höjdled.
För växter som bara ska övervintra rekommenderas en lägre effekt på ljuskällan, 30-50W/m2.
Vilken typ av ljuskälla ska man då välja? Till frösådderna kanske lysrör är att föredra, de täcker ju över en större yta. Men har du enskilda krukor eller mindre ytor som ska belysas så kanske en taklampa med reflektorlampa passar bättre. Tänk på att armaturen ska vara anpassad och tåla det watt-tal som ljuskällan har.
LED eller kompaktlysrör? LED är ju en nyare teknik och kanske ett framtidsalternativ. LED är dyrare i inköp men billigare i drift, då den drar mindre ström medan kompaktlysrör är betydligt billigare i inköp men drar mer ström.
I de trädgårdsgrupper jag följer på Facebook ser man ofta att påhittiga odlare har byggt ihop hyllor och monterat upp lysrör som hänger kors och tvärs i tvättstugor och källarförråd. Det är inte alltid så estetiskt tilltalande men när man är en hängiven odlare är det ju kanske underordnat. Samtidigt kan man se många riktigt snygga belysningslösningar i butikerna, som tål att ställas fram i vilket rum som helst. Så vad just du ska välja för växtbelysning får din inre estetpolis och din plånboks storlek avgöra.
/Monika
Googla gärna: Bergstrand+SLU så kan du läsa mer ingående om forskning i ämnet.
Comments