top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Rosornas vänner är mina vänner

Det senaste avsnittet pratar vi om rosornas vänner. då tänker jag främst på perenner men varför inte vårlök, klätterväxter och buskar.....

De vanligaste perennerna man ser i rosplanteringarna brukar vara Daggkåpa, Lavendel, Kantnepeta, Stäppsalvia och Nävor.

Jag älskar alla, men jag försöker göra min trädgård så lättskött som möjligt och då vinner Nävorna - alla dar i veckan.

Lavendeln ska klippas på våren och så klipper man ju av de överblommade blommorna. Kantnepetan klipper jag ner på hösten och i mitten av juli klipper jag ner den igen - för att få en a


ndra blomning. Daggsalvian klipper jag ner på hösten och även nu i juli för att få en andra blomning. Daggkåpan klipper jag ner på hösten och nu efter en torr sommar för att få en andra blomning. Nävan...ja den vissnar ner så fint på hösten att man inte ens behöver klippa. Jag krafsar bara av det som är kvar och lägger på mina odlingslimpor - de bästa limporna!!!


 

Sammanfattningsvis är Nävan odlingsvärd, torktålig, långlivad, snygg, lite busig och mycket lättskött. Jag rekommenderar många....men varför inte Rozanne - blommar i blått i juli-september, Dreamland som är äppelblomsrosa med blomning juli-sepember. Eller den låga lite fetbladiga Ballerina - helt ljuvlig!LÖKARLökar tycker jag att du ska gräva ner i höst för att förgylla tidig vår. Mycket trädgårdsarbete görs med framförhållning och är det tulpaner och krokus du drömmer om är det i september - november de ska ner i jorden.

Och Förgätmigej är ju helt underbara som underplantering, låt dem sprida sig. De blommar, blommar över och vissnar tills rosorna gör entre. Så de konkurrerar inte alls utan kompletterar varandra perfekt.

BUSKAR


Buskar passar också fint att samplantera. Det finns låga Doftscheresmin som bara blir ca:100cm höga och breda. Låga Smällspireor om du blir glad av röda blad och Låga Buddlejor - Fjärilsbuskar som ger dig makalös blomning i juli - oktober.


Som vanligt kan jag inte välja en - jag älskar alla. Och all de här växterna klarar sig fint en sån här het sommar - det är verkligen bra växtval.

Nu är det dessutom nyregnat här i Kalmar så det är perfekt att plantera. Och så är det helg.....UT OCH GRÄV!

Vid pennan denna gråmulna regninga fredag / Jenny Eskång

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page