• monika2911

Ponzugravad lax och vegoalternativ med rostad blomkål

Vi har saknat maten och all härlig matinspiration som vår kära kollega Caroline stod för i vår podd. Nu lagom till påsk råder vi bot på det. Vi har bjudit in kocken, krögaren och matkreatören Thomas "Tompa" Norman för att ge oss litet inspiration inför påskmaten. Vi är så glada för att han vill hoppa in och gästspela här i vårt påskspecial.



Thomas har en lång och gedigen bakgrund inom restaurangbranschen, jobbat på många olika platser och drivit flera egna krogar, Han är smaksäker och har ett stort vinintresse, brinner för mat och vin i kombination. Ända sedan barndomens somrar har han alltid återvänt till Öland. Just nu är han i full gång med att öppna upp Mormors Bistro för säsongen 2021 (en restaurang belägen i Stora Rör, söder om Borgholm). En charmig krog med bra läge och stor uteservering mot solnedgången och Kalmarsund.


I vårt första påskavsnitt bjuder Thomas på gravad lax. Han tycker inte vi behöver något recept på vanlig gravlax, det har vi i kokboken därhemma eller så googlar vi lätt fram det. Istället bjuder han oss på en litet modernare japaninspirerad gravning av laxen:


Ponzugravad lax i hjärtsalladsblad med picklade grönsaker, shirachamajonäs och papadums


400 gram mittbit lax, gärna eko.

1 dl Kikkomans Ponzusoja

2 dl Teriyakisås

1 dl Sesamolja

1 msk Sesamfrön

100 gram Salt

100 gram Socker


2 huvud gemsallad/ Hjärtsallad

Färsk koriander

Salladslök 1-2 st


Shirachamajonäs/ Hellmans färdiga på plastflask.

1-2-3-lag:

2dl Ättikssprit 12%

4dl Socker

6dl Vatten

1tsk Salt

(denna sats 1-2-3-lag räcker även till något annat, tex en sillinläggning. Annars, halvera satsen så blir det tillräckligt till att pickla grönsakerna.)


50 gram ostronskivling

50 gram rödlök skivad

50 gram kinakål

1 nypa chilifrön

50 gram skivad morot

1 pkt papadums.


Gör så här

Rulla in laxbiten i plastfolie och frys 24 timmar.

Ta upp och tina.

Blanda salt och socker och ”rubba in laxen” hårt.

Låt stå 1 timme.


Blanda soja, teriyaki, sesamolja och sesamfrö och häll över laxen. Gnid in ordentligt.

Låt stå 2 timmar. Ta upp och torka av lätt. Det kan vara litet marinad kvar på laxen.


Gör en 1-2-3 lag. Tag 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten och ca 1 tsk salt. Koka upp. När lagen fortfarande är varm, lägg i strimlad ostronskivling, rödlök, morötter och grovt skuren kinakål samt chilifrön. Låt kallna. Servera i skål bredvid som ett tillbehör till laxen.


Fritera Papadumsen enl. anvisningarna på paketen.


Dela hjärtsalladen och ta ut 8 fina blad. Lägg på fat.

Skiva laxen ” sushitunt ”

Lägg några laxskivor i varje salladsblad.

Garnera med koriander och fint hackad salladslök.

Spritsa på Schiracha majonäsen.

Servera papadums och picklade grönsaker som ett tillbehör bredvid.


Vegetariskt alternativ: byt ut laxen mot rostad vit blomkål.

Bryt blomkålen i buketter och rosta i i ugnen ca20 min. Följ sedan receptet här ovan men hoppa över ponzumarineringen.


Thomas medverkar igen imorgon måndag 29 mars då ger han oss ett trevligt recept, på sill, också med asiatiska smaker. Han tipsar också om hur du kan variera och göra både Jansson och sillen vegetarisk/vegansk.


Smaklig spis!

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla