top of page
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Nu är det våååår!

Det är onsdag och ett nytt avsnitt fullt med vårglädje ligger där du hittar poddar.

Monika och jag träffas hemma hos henne, på landet. Vi är lite trötta, det händer mycket just nu, för oss båda. Monika har just fått ett drömjobb och jag är mitt i högsäsong.


I min trädgård just nu

Jag berättar vad jag gör i min trädgård just nu. Det är prydnadsgräs som ska klippas och växter som ska gödslas. Jag gödslar inte min trädgård varje år....utan när det finns tid. Men jag kan varmt rekommendera att ge buskar och träd en näve hönsgödsel vid den här tiden.Mina odlingslådor fyller jag med klipp ifrån trädgården, kogödsel och ett par säckar ny jord. Jag ser till att det är ogräsfritt och planerar att byta plats på grösakerna för att hålla jorden frisk.


Mata dina träd

Om du har ett träd som är lite trött kan du mata det med algomin. Spetta ca. 5cm djupa hål med 20 cm mellanrum runt hela dropplinjen av trädkronan (där grenarna slutar)

Om du gör det nu kommer du att se resultat redan i höst. Det blir mer tillväxt, nästa år fler blomknoppar och är det ett fruktträd blir det mer skörd.

Du vet träden har det rätt tufft. De står där år in och år ut. Mitt i gräsmattan som tar allt vatten och all näring - det är dags att ge dem lite kärlek! Vatten och näring till träden som ger dig grönska, vandrande skugga och frukt.


Klipp rosor och lavendel

Nästa vecka ska jag klippa mina rabattrosor - då har björken fått sina musöron och det är dags. Mina rosor har frusit ner jättemycket så jag är lite osäker på om de kommer att klara sig. Rabattrosornas stammar är helt svarta...Jag klipper dem hårt, till frisk ved. Jag brukar spar tre ögon eller ca 15-20cm. Men den här gången måste jag klippa hårdare än så.


När rosorna är klippta är det tid för lavendeln. Jag sparar en tredjedel. Annars blir de väldigt vedartade och mer som buskar. Vilket också kan vara charmigt men jag vill ju ha mängder med lavendelblommor!Nu så hoppas vi på sol och värme. Dahliorna ska förodlas, tomaterna ska skolas om och gurkor ska sås. Även om det är värsta aprilvädret så är det bara att jobba på - annars springer våren liksom ifrån.....det går så fort när knoppar brister.
I en vecka har jag tappat björken på björksav. Det är så himla nyttigt och det rinner fort. Jag har hinkar med lock som med hjälp av en slang i ett borrat hål i björken ger mig litervis att fylla frysen med. Det håller ett år i frysen och jag dricker det hela året.Vid pennan en onsdagkväll i april//Jenny EskångSenaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page