top of page
  • monika2911

Ifrån skogens skafferi - blåbär

Dessa nyttiga, goda och näringsrika bär. Spring ut i skogen och plocka om du inte hunnit i sommar, de är inte lika syrliga nu på slutet av säsongen men de jag hittade i helgen var söta och goda. Jenny torkar blåbär i sin svamptork. Själv kokar jag sylt, jag vill ha en litet lösare sylt och föredrar att använda en mindre mängd socker än i de flesta andra recept. Om du föredrar en fastare sylt rekommenderar jag att du köper syltsocker och läser på paketet för rätt mängder.Recept på blåbärssylt med mindre sockermängd: Så här gör jag en litet lösare blåbärssylt.


1000 gram blåbär

450 gram socker

Saften av en citron


Blanda allt i en tjockbottnad kastrull. Låt stå 30minuter och safta till sig.

Koka upp och låt sjuda på låg värme. Skumma bort allt vitt skum som bildas. Låt koka i ca 15-20 minuter. Testa om sylten är färdigkokt genom att ta en kall assiett, som du förvarat i frysen 5 minuter innan, Lägg en liten klick sylt på den kalla assietten. Dra med en baksidan av en sked genom syltenklickeqn. Dra ut den, det ska bildas ett tomt fält efter skeden där du dragit med skeden, om sylten är färdigkokt. Om sylten rinner tillbaka i spåret efter skeden så behöver den koka ytterligare en stund.


Häll upp direkt på rengjorda burkar och förslut locket direkt. Den här sylten förvarar jag i skafferiet och plockar fram till högtidliga tillfällen.


Obs, vill du veta mer om hur man rengör och steriliserar burkar och lock lyssna på avsnitt 24 av vår podd så får du många tips.


/Monika13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page