top of page
  • monika2911

I avsnitt 39 av podden pratar vi trender. Vi dyker vi ner i vårens färger och material inom heminredning. Oavsett om du följer trenderna eller inte, så kan det vara kul att hänga med i vad som händer där ute, eller hur? Vi ska försöka ge dig ett axplock av vad färgfirmorna erbjuder och vad som "trender" Som alltid är det ju inte en trend som gäller utan många olika samtidigt.



Bilden är lånad från Nordsjö.


Ska du måla om väggarna inomhus ivår går det inte att missa att beige är den nya basfärgen. Den beiga färgen är snygg att kombinera med naturmaterial som trä, läder, och naturella jordfärger. Vi ser att man kombinerar den beiga basen med mycket brända toner som normalt kanske känns som höstfärger, okra, rost och sand, men som givetvis är snygga året om. Varmt och ombonat.


Pasteller har funnits med i färgkartorna ett bra tag och de håller fortfarande i sig. De är trevliga inredningsfärger helt enkelt. Nu kombinerar man gärna pastellerna med beige.


Kolla länken här under från Alcros ad. Snygga beiga baskulörer och fina pasteller att matcha till.


Bild lånad från Alcro. Kulören kommer från ad.inredningskollektionen och heter Old rose. Foto: Johan Annerfelt


Lister och snickerier brukar man ju alltid måla i en bruten vit eller en grå kulör. Idag ser vi fler och fler exempel på hur man kan bryta av med en kontrastfärg på snickerier och lister för att skapa kontrast och effekt.

Bild lånad från Alcro. Kulören på väggen heter Silverpil 10 och snickerierna är målade i Lovart 847. Foto: Johan Annerfelt



Bild lånad från Alcro ad.


Accentfärger som jag börjar se litet överallt är gult och lila. Alla typer av gult från mörka brända okra toner till knallig gul. Lila är en annan färg som dyker upp vart jag än vänder mig just nu. Ljusa lila toner som syrenlila, gredelin, ser man komma både inom inredning och i klädmodet.


Bild lånad från Alcro. Väggen är målad i 001 Stråhatt Foto: Ragnar Omarsson

Alcro 012 Primula Alcro 011 Nejlika


Jotun är det norska färgföretaget som slagit sig in hårt på den svenska marknaden de senaste åren. Angelica Svanström är fotograf och influencer, i sitt nybygda hus har hon använt Jotun LADY Mineral kalkfärger.


Bild lånad från Jotun LADY. Väggen är målad i kalkfärgen Smooth White 8470.


Se fler bilder från Angelica Svanströms vackra hem på Jotun.se https://www.ladyinspirationsblogg.se/hemma-hos-angelica-svanstrom/


Länk till Nordsjös inspirationsbilder: https://www.nordsjo.se/sv/farg-inspiration/


Notera det vackra trägolvet på bilden ovan. Trä är en stor trend inom inredning just nu. Det ska vi återkomma till i kommande blogginlägg.


384 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Ja nu har det gått ett par veckor sedan tomaten Tiny Tim såddes och med livet under extrabelysning växer de på fint. Ser knubbiga och stadiga ut och tack vare bra jord längst ner i såkrukorna kan de stå kvar där ett bra tag till och gotta sig i all näring.




Aubergine


Jag sådde också aubergine som nu kommer fint. De utvecklas inte riktigt lika snabbt. Men vilken grobarhet! Varenda frö tog sig och nu har jag tokmånga plantor....Det där med lagom är såååå svårt. Men jag tycker att det är lite lyxigt med skörden dessa plantor ger hela sensommaren och hösten. förra året odlades de i krukor med fem plantor i varje kruka - det blev väldigt bra.




Persilja


Jag har även persiljeplantor på gång - hjälp vad de är tröga på att gro. Först låg de i vatten och fick mjukas upp ett dygn, för fröna är ju stenhårda. Nu har de grott och de kommer fint, men snabba är de inte. Persiljan planteras sedan ut i hobbar i mitt kryddland. Den är tvåårig så städa inte bort den på hösten. Milda vintrar kan man skörda hela vintern, även under snön. För mig frös plantorna nu i februari när det var minus arton grader. Onödigt kallt - även för mig.

Jag tycker att man ska odla mycket persilja för det är så galet nyttigt. Varje måltid borde innehålla en kvist...Variera dig med att odla både slätbladig och krusbladig.



Kronärtskocka


Av mina fem frön med kronärtskocka har bara en kommit upp...lite missnöjd är jag över det resultatet. Jag kommer nog att komplettera med köpta plantor. För leva utan dem vill jag inte. Antingen sätter man tänderna i skönheten eller njuter man av den som snittblomma.


Grobarhet


Jag har även kollat grobarheten på sallatsfröer som legat några år. Genom att blöta ett hushållspapper, lägga på fröer och lägga hela paketet i en stängd plastpåse så är det lätt. På några dagar ser man om fröerna får små fina groddar - eller inte. Då är det bara att slänga den fröpåsen och köpa sig en ny. Jag har på tok för många gamla fröpåsar sparade - det gör att jag ibland blir sur över dålig grobarhet.

Idag ska jag städa ur min korg med fröer, kolla datum och testgrodda.//Jenny Eskång

27 visningar0 kommentarer
  • monika2911

Du använder kanske inte socker i müslin, det är ju naturligtvis det mest nyttiga. Men i min frukostmüsli vill jag gärna ha en liten ton av socker, inte mycket, men en antydan. Helst använder jag ett mörkt Muscovadorörsocker. Men just idag hade jag inget sånt i skafferiet. Jag testade att byta ut det mot kokossocker, en produkt som jag egentligen inte testat tidigare. På förpackningen står det "oraffinerat alternativ till traditionellt socker..... härligt söt och karamelliknande smak. Det lät ju bra.


Jag gör alltid samma grundrecept av ugnsrostad müsli, från Anna Bergenström och Fanny Bergenströms bok "Vinterns goda ting". från 1997. Men jag brukar ofta improvisera och byta ut grejer i receptet, man tar litet vad man har hemma, av fröer och gryn, helt enkelt. Bytet till kokossocker blev riktigt bra. Den godaste müslin på länge, här kommer receptet!


Grundreceptet ser ut så här:


5 dl rågflingor

5 dl havregryn

100 g hasselnötskärnor eller mandel

1 dl linfrö

2 dl solroskärnor

1 dl rostade kokoschips

1 1/2 dl råsocker byttes idag ut mot 2-3 msk kokossocker

2 dl vatten

5 msk vanlig matolja (ej olivolja) - jag brukar minska och ta max 2 msk


Värm ugnen till 200 grader konventionell ugn eller 175 grader varmluft. Hacka nötter eller mandel eller hälften av varje. Lägg hacket i en bunke tillsammans med rågflingor och havregryn samt de fröer och kärnor här ovan, eller vilka du väljer att byta till. (Vänta med kokoschipsen)

Rör om blandningen och strö över kokossocker. Blanda igen. Häll upp vattnet i en skål och häll på oljan, rör om. Stänk oljevattnet över blandningen i bunken. Krama lätt med handen så att fukten tränger in i grynen. Bred ut blandningen på en långpanna. Jag brukar inte använda bakplåtspapper utan lägger allt direkt på plåten som måste vara ren så klart.


Sätt in plåten i ugnen och rosta i ca 20-30 minuter. Ta ut plåten minst 3 gånger under rostningen och blanda om så att allt rostas och får jämn färg. Passa noga mot slutet, det har en tendens att brännas för hårt just de sista 5 minuterna. Detta är det svåraste momentet med att göra müsli tycker jag, man vill ha det helt perfekt rostat nästan litet bränt, men inte för mycket. Så jag står framför ugnen sista minuterna och håller koll. Mot slutet brukar jag också strö på kokoschipsen även om de är förrostade så tycker jag att de blir ännu godare om de får aningen litet mer färg. Du kan också blanda i kokoschipsen i müslin efteråt när den kommit ut ur ugnen. Om man gillar russin kan man med fördel blanda i dem när blandningen har kallnat.


Kokossocker är en trevlig bekantskap, jag kommer definitivt prova att använda det i andra recept. Enligt producenten har det ett lågt GI, värde 35, och är helt utan tillsatser. Man ska kunna använda det istället för vanligt socker i bakning och matlagning. Jag kommer definitivt prova mig fram och testa kokossocker i fler sammanhang.

64 visningar0 kommentarer
bottom of page