top of page
  • monika2911

Vårt påskspecial fortsätter. Kocken och matkreatören Thomas "Tompa" Norman är tillbaka och gästar oss i podden. Idag bjuder han på en vackert sill "Thai style" smaksatt med lime koriander och chili. Våra sillbord har en tendens att innehålla samma gamla sillfavoriter år ut och år in oavsett om det är jul, påsk eller midsommar. Man vill ju ha sina gamla favoriter och klassiker. Men varför inte testa något nytt på årets påskbord. Utmana smaklökarna med Tompas "Thai-style" sill!


Bild lånad av Linn på bloggen @saltsomsocker. (På Instagram heter hon @linnutbult och har ett fantastiskt fint konto med underbara bakverk och snygg mat!)


Vacker Inlagd sill ” Thai style"


1 burk ”5 minuterssill”

1-2-3 lag

1/2 dl ättikssprit 12%

1 dl socker

1 1/2 dl vatten

1 tsk salt


1 st lime

1 st röd chilipeppar

1 st rödlök

4 st limeblad färska

1 tsk hela korianderfrön

1 Kruka färsk koriander


Gör så här:

Rör ihop 1-2-3-lagen. Rör ut sockret och salt i ättika och vatten tills kristallerna löser upp sig. Koka ej.


Häll av sillen, Skär i gaffelstora bitar.


Skär limefrukten i tunna skivor.

Dela chilifrukten, ta ur kärnorna. Skär den i fina skivor.

(Plasthandskar rekommenderas)

Finhacka en del av den färska koriandern.

Skiva rödlöken tunt.


Varva allt och lägg i en väl rengjord glasburk.

Lägg i korianderfröna

Spara lite av den färska koriandern och använd till garnering.

Servera direkt. Sillen är "snyggast" när den är nygjord. Den går jättebra att lagra i kylen några dagar men den förlorar sin friska gröna färg och den färska koriandern förlorar sin spänst.


Vegetariskt alternativ: byt ut sillen mot stekt aubergine skivad i gaffelstora bitar.


Imorgon tisdag fortsätter "påskpodden" Då handlar det om påskpynt. Monika har skannat butikerna utbud av pynt och avlägger rapport. Hon ger sig också på ett påskpyssel och gör fina påskägg att hänga i riset. Missa inte det.


67 visningar0 kommentarer
  • monika2911

Vi har saknat maten och all härlig matinspiration som vår kära kollega Caroline stod för i vår podd. Nu lagom till påsk råder vi bot på det. Vi har bjudit in kocken, krögaren och matkreatören Thomas "Tompa" Norman för att ge oss litet inspiration inför påskmaten. Vi är så glada för att han vill hoppa in och gästspela här i vårt påskspecial.



Thomas har en lång och gedigen bakgrund inom restaurangbranschen, jobbat på många olika platser och drivit flera egna krogar, Han är smaksäker och har ett stort vinintresse, brinner för mat och vin i kombination. Ända sedan barndomens somrar har han alltid återvänt till Öland. Just nu är han i full gång med att öppna upp Mormors Bistro för säsongen 2021 (en restaurang belägen i Stora Rör, söder om Borgholm). En charmig krog med bra läge och stor uteservering mot solnedgången och Kalmarsund.


I vårt första påskavsnitt bjuder Thomas på gravad lax. Han tycker inte vi behöver något recept på vanlig gravlax, det har vi i kokboken därhemma eller så googlar vi lätt fram det. Istället bjuder han oss på en litet modernare japaninspirerad gravning av laxen:


Ponzugravad lax i hjärtsalladsblad med picklade grönsaker, shirachamajonäs och papadums


400 gram mittbit lax, gärna eko.

1 dl Kikkomans Ponzusoja

2 dl Teriyakisås

1 dl Sesamolja

1 msk Sesamfrön

100 gram Salt

100 gram Socker


2 huvud gemsallad/ Hjärtsallad

Färsk koriander

Salladslök 1-2 st


Shirachamajonäs/ Hellmans färdiga på plastflask.

1-2-3-lag:

2dl Ättikssprit 12%

4dl Socker

6dl Vatten

1tsk Salt

(denna sats 1-2-3-lag räcker även till något annat, tex en sillinläggning. Annars, halvera satsen så blir det tillräckligt till att pickla grönsakerna.)


50 gram ostronskivling

50 gram rödlök skivad

50 gram kinakål

1 nypa chilifrön

50 gram skivad morot

1 pkt papadums.


Gör så här

Rulla in laxbiten i plastfolie och frys 24 timmar.

Ta upp och tina.

Blanda salt och socker och ”rubba in laxen” hårt.

Låt stå 1 timme.


Blanda soja, teriyaki, sesamolja och sesamfrö och häll över laxen. Gnid in ordentligt.

Låt stå 2 timmar. Ta upp och torka av lätt. Det kan vara litet marinad kvar på laxen.


Gör en 1-2-3 lag. Tag 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten och ca 1 tsk salt. Koka upp. När lagen fortfarande är varm, lägg i strimlad ostronskivling, rödlök, morötter och grovt skuren kinakål samt chilifrön. Låt kallna. Servera i skål bredvid som ett tillbehör till laxen.


Fritera Papadumsen enl. anvisningarna på paketen.


Dela hjärtsalladen och ta ut 8 fina blad. Lägg på fat.

Skiva laxen ” sushitunt ”

Lägg några laxskivor i varje salladsblad.

Garnera med koriander och fint hackad salladslök.

Spritsa på Schiracha majonäsen.

Servera papadums och picklade grönsaker som ett tillbehör bredvid.


Vegetariskt alternativ: byt ut laxen mot rostad vit blomkål.

Bryt blomkålen i buketter och rosta i i ugnen ca20 min. Följ sedan receptet här ovan men hoppa över ponzumarineringen.


Thomas medverkar igen imorgon måndag 29 mars då ger han oss ett trevligt recept, på sill, också med asiatiska smaker. Han tipsar också om hur du kan variera och göra både Jansson och sillen vegetarisk/vegansk.


Smaklig spis!

42 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildskontgrontgottblog

Monika och jag har träffat en vän som inspirerat oss till påskens härliga middagar. Fast jag måste ärligt säga att jag verkligen hoppas på att bli bjuden på middag, för i min handelsträdgård är dygnen för korta just nu. Och då är det verkligen svårt att skaka fram inspirerande middagar.


Så vet du vad vi gjorde? Vi träffades många gånger och spelade in många avsnitt. Så vi kommer att snacka påsk söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Men vi gör det kort och lätt, så att alla kan ta sig tid att lyssna. Det blir alltså sex stycken korta 10minuters avsnitt.


Tack och lov fick jag köpa de vackraste äggen i naturens palett av en kollega - så hos mig behövs inget mera pynt.

Ja jag skickade ut dottern i vännens skog och plockade påskris också, så lite påsk blir det allt.



Men jag vet att i ett skåp i min källare finns vackra glasägg, tuppar, hönor och fjädrar. Det är bara det att jag tycker att det är rätt trist att plocka bort pyntet efteråt.....Vad tycker du? Hur mycket ska man pynta? Är det ok om jag bara pyntar med vårens blommor? Och vad ska man äta för mat?

Måste det kännas som ett litet julbord eller kan man tänka lite kreativt?



Idag är det trandagen. Den har alltid uppmärksammats här - jättemycket med strumpor fulla med godis och målade fotavtryck igenom hela huset. Nu är barnen stora och jag måste erkänna att jag glömt bort denna viktiga dag för första gången. Det är ju också våffeldagen...det missade jag också, så det tänker jag ta igen en annan dag. Jag älskar nämligen våfflor med min egna drottningsylt från trädgårdens skafferi.

Nu min vänner ska jag sova...för i morron är det fullt ös i trädgården.

Godnatt! / Jenny Eskång

45 visningar0 kommentarer
bottom of page