top of page
  • monika2911

Tompa är tillbaka i podden och han bjuder oss på den lilla vårkycklingen, en portionsfågeln som är vanlig både i Frankrike och Italien så här års. Om du inte hittar dem i din butik, be din handlare beställa hem. Bor du i Stockholm så hittar du dem på alla hallarna. Får du inte fatt i vårkycklingarna, så köper du istället majskyckling bröstbitar eller lårbitar om du hellre föredrar det till detta recept. Dessert blir det också, Tompa bjuder på en fräsch och vacker efterrätt med mascarpone och rabarber. Viner som passar till fick du i gårdagens avsnitt. Sök bakåt här i bloggen så hittar du alla dryckerna som vi talat om i podden. Smaklig spis och Glad Påsk!


För 4 personer


Vårkyckling med risotto Primavera


4 st små hela vårkycklingar eller 4 st majskycklingbröst med skinn 12 dl vatten 3 grönsaksbuljongtärning/alt. hönsbuljong 2 schalottenlökar olivolja 4 dl risottoris Arborio / Carnaroli viktigt ! 2 dl vitt vin 1 dl ärter

300 g sparris 1 dl sockerärtor

(2 dl babyspenat) 2 msk smör 2 dl parmesanost svartpeppar

salt



Gör så här:


Stek kycklingen i olja/ Smör. Salt och svartpeppar. Häll på lite vitt vin och låt puttra ihop med kycklingen tills en känns klar. Baka färdigt i ugnen på ca 175grader ca 5minuter. Innetemperatur 73c

Risotton:

Förbered sparrisen. Skär bort den nedersta grova delen och knopparna på sparrisen. Ställ knopparna åt sidan så länge. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna så att de löses upp. Koka sparrisstjälkarna mjuka i lite av buljongen. Mixa dem sedan tillsammans med den buljong de har kokat i.

Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja i en gryta, eller låg panna med höga kanter - utan att den tar färg. Rör i riset och låt det fräsa med en stund så att grynen blir glansiga. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på så mycket het buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Låg värme på spisen, det ska bara puttra försiktigt. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten. Blanda i den mixade sparrispurén, knopparna, och gröna ärter och eller babyspenat när cirka 5 minuter av koktiden återstår.

Smaka av med peppar och salt, Tänk på att parmesanosten ger en hel del sälta så ta inte för mycket salt här. Ta risotton från värmen, blanda i smör, finriven parmesanost och smaka av med peppar. Låt risotton vila under lock ett par minuter och späd eventuellt med mer buljong, risotton ska vara krämig. Servera risotton nylagad tillsammans med kycklingen samt en skål extra parmesan och olivolja vid sidan om. Toppa med litet färska örter.


Obs för ett vegetariskt alternativ: Byt ut kycklingen mot rostade rotfrukter med örter och vitlök.


Mascarpone och rabarbercreme med krossad biscotti och vit choklad


250 gram Mascarpone

1 citron ( Saft och cest )

1 msk florsocker

200 gram rabarber

2 dl Socker + 2 dl vatten

1 vaniljstång

Litet potatismjöl för redning

1 påse biscotti/ Cantucci

50 gram vit choklad

1 ask jordgubbar.


Gör så här:

Vispa mascarpone med cest från 1 citron samt den pressade saften från samma citron.

Lägg i florsocker. Smaka av. Släng i 1 nypa salt.

Lägg upp i spritspåse.


Skala rabarberna och skär i ½ cm bitar. Koka upp socker vatten samt 1 urskrapad vaniljstång. Lägg i rabarberna och sjud 2-3 minuter. Red av med lite potatismjöl blandat med vatten.


Krossa mandelskoporna i morter eller i handduk mot bänk.


Riv den vita choklade och rosta i ugnen på bakplåtspapper i 160c

Ta ut, kallna, hacka till strössel.


Lägg upp:


Spritsa Masacarpone i botten av ett glas

Lägg på rabarberkompott och därefter krossade biscottis.

Gör om processen.

Toppa sedan med den hackade vita chokladen samt några fina delade jordgubbar.


Imorgon fredag (Långfredagen) sänder vi den 6:e delen av vår påskspecial då gör Jenny fina dekorationer utomhus. Vårblommor som tål att stå ute på trappan, vid entrén eller balkongen! Hoppas du vill lyssna då också.

_____________________________________________________________






23 visningar0 kommentarer
  • monika2911

Dagens poddavsnitt handlar om påskens drycker. Alkoholfritt öl till sillen. Det kan vara svårt med vin till asiatiska smaker men detta Rieslingvin fungerar riktigt bra till Tompas asiatiska ponzulax.. Du får också ett förslag på "trendigt" Beaujolaisvin. Sist men inte minst något som jag verkligen gillar - ett gott dessertvin. Det är pricken över i på en bra middag. Spring iväg till systemet nu och lycka till med påskmaten!



Inlagd sill ” Thai style ” Lime, koriander, röd chili, rödlök, limeblad

Alkoholfri öl:

Art/nr 1967 21.90:-

Mikkeller”drink it in the snow “




Snaps:

Art/nr 82830 229:-

OP. Andersson Björk. 500ml. 37.5%



Ponzugravad lax i hjärtsalladsblad med picklade grönsaker, shirachamajonäs och

papadums

2018 Riesling Washington State USA ” Kung Fu Girl ”

Art/nr 2690 142:-







Vårkyckling med risotto Primavera

Art/Nr 91159 169:-

2019 Beaujolais ”Terres Dorées L´Ancien ” Jean Paul Brun , Frankrike









eller

At/nr 74890 139:-

P.Lex Langhe Nebbiolo, Piemonte Italien











Mascarpone och rabarbercreme med krossad biscotti och vit choklad

Art/nr 7787 85:- 375ml

Art/nr 75505 169:- 750ml

2020 Mocato di Asti Nicole 5,5 % Michele Chiarlo, Piemonte Italien




 

18 visningar0 kommentarer
  • monika2911

Just i år, har jag haft svårt att hitta just det där rätta påskpyntet som jag gillar. Helst hade jag velat ha pappersäggen som säljs på många ställen, du vet, de som är gjorda med papperslameller. De finns nästan överallt på H&M, Indiska mfl. Men ingenstans hittar jag dem i "mina färger.




Fina pappersägg, glasägg och ulldjur hittade jag på Arket (min favoritbutik just nu) men färgerna var inte helt rätt för mig iår


Jag hade också spetsat in mig på enfärgade ägg av glas i litet milda färger. Vet att de brukar finnas på Svenskt Tenn, skyndade dit när jag kom till Stockholm, men de var slutsålda. Finns även på H&M Home och Designtorget, men igen, färgerna var inte vad jag hade sett framför mig. Är jag för kräsen kanske?


Jag hade nästan gett upp när jag på Ica, i bakhyllan sprang jag ett jättefint pastellfärgat strössel. Jag tänkte att jag får väl fixa mitt påskpynt själv. Hur svårt kan det va?

Klickade hem, vita plastägg på Panduro, tänk pastellfärgat strössel på vita ägg. Men de var helt enkelt för plastiga och fula. Men oturen vände, till sist hittade jag de perfekta äggen i milda litet smutsiga pasteller precis så som jag hade sett framför mig. De fanns naturligtvis på underbara butiken @minta i Ronneby, (de har webbshop).


Så här pimpade jag Mintaäggen med mitt bedårande strössel från Dr Oetker med hjälp av Karlssons klister:


Du behöver ett kladdigt klister, som typ Karlssons klister. Jag testade med ett vanligt limstift men strösslet fastnar inte tillräckligt bra.


Lägg på en klutt klister, platta till så gott du kan. Jag gjorde runda prickar ca 4-5 mm i diameter, de större äggen gjorde jag litet större klisterrundlar ca 8-10mm. Jag försökte göra dem så runda som möjligt. Torka bort eventuella strängar som lätt bildas av klistret. Häll upp strössel i handen och häll det riktat över klistret eller häll upp strösslet i en skål/fat och rulla ägget i strösslet så att det fäster ordentligt på klisterklutten! Strössla en klisterrundel taget.


Et voilá...... Visst blev det ganska gulligt och jag har blivit en pysslare på kuppen. Undrens tid är inte förbi.

Imorgon fortsätter vårt påskspecial. Då är Tompa tillbaka och ger oss tips om Påskens drycker. Bra konkreta vintips som du hinner införskaffa till helgen. Lyssna då!


16 visningar0 kommentarer
bottom of page